Arjantin rehberi 2022 içeriğimizde siz değerli okuyucularımıza Güney Amerika’nın güzide ülkelerinden birisi olan Arjantin hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Ülkeyi ziyaret etmek isteyenler için de içeriğimiz, Arjantin gezi rehberi niteliğinde olacaktır. Dünyanın kadim medeniyetlerinden birisi olan İnkaların yaşadığı bölgeler arasında yer alması nedeniyle geçmişten kalan birçok eşsiz eserin bulunduğu Arjantin, Brezilya’dan sonra en fazla turist çeken 2. ülke olarak yer almaktadır. Farklı kültürel yapısı ve eşsiz mutfağı ile turistleri büyüleyen Arjantin hakkında tüm bilgilere içeriğimizden kolayca ulaşabilirsiniz. İyi okumalar dileriz.
Arjantin’in Başkenti
İçerik Tablosu
- 1 Arjantin’in Başkenti
- 2 Arjantin Eyaletleri
- 3 Arjantin’in Resmi Dili
- 4 Arjantin Nüfusu
- 5 Arjantin Para Birimi
- 5.1 Arjantin Hangi Kıtada?
- 5.2 Arjantin’e Ne Zaman Gidilir?
- 5.3 Arjantin Yemekleri
- 5.4 Arjantin’e Uçak Bileti
- 5.5 Arjantin Gezi Rehberi
- 5.6 Arjantin neyi ile meşhur?
- 5.7 Arjantin denize kıyısı var mı?
- 5.8 Arjantin hangi dine mensuptur?
- 5.9 Arjantin’e ne zaman gidilir?
- 5.10 Türkiye’den Arjantin’e nasıl gidilir?
- 5.11 Arjantin’e gitmek için ne gerekiyor?
- 5.12 Arjantin Türklere vize istiyor mu?
- 5.13 Arjantin pasaportu nasıl alınır?
- 5.14 Arjantin pasaportu ne kadar?
Arjantin’in başkenti ülkenin en kalabalık şehri olan ve Güney yarımkürenin Paris’i olarak bilinen Buenos Aires’tir. Türkçede “Temiz Hava” anlamına gelen Buenos Aires, ülkenin batı kıyısında yer almaktadır. Konumu itibari ile ülkenin önemli ticaret merkezlerinden birisi olmasının yanı sıra turizm adına yapılan yatırımlarla beraber ülkenin en fazla turist gelen şehirlerinden birisidir. 2018 yılında tüm başkentlerin katılıma alındığı yaşam kalitesi yarışmasında Latin Amerika’da 1. olan Buenos Aires, dünya genelinde de 91. sıraya yerleşmiştir.
Buenos Aires’i diğer başkentlerden ayıran şaşırtıcı bir durum bulunmaktadır. Arjantin’in başkenti olan Buenos Aires, 1994 Anayasa değişiklikleriyle birlikte şehre özerklik verilerek “Buenos Aires Özerk Şehri” olarak kamuoyuna deklare edilmiştir. Anayasa değişikliği öncesi başkentin belediye başkanını, cumhurbaşkanı tayin ederken 1996 yılı itibariyle özerklik kazanan halkı tarafından seçilmeye başlanan şehirde günümüzde de bu durum devam etmektedir.
Arjantin Eyaletleri
Arjantin eyaletleri, ülkenin kuruluş yılı olan 9 Temmuz 1816 yılı itibariyle alınan kararlar doğrultusunda başkanlık sistemli federal cumhuriyet kapsamında bölgesel bazda ayrılmıştır. Günümüzde 23 eyalete ve bir federal bölgeye sahip olan Arjantin, Güney Amerika kıtasında Brezilya’dan sonra en fazla ülke içerisinde kendisine bağlı eyaletlere sahip ikinci ülke konumunda yer almaktadır. Ülkenin federal bölgesi başkenti olan Buenos Aires’tir.
Ülke içerisinde Buenos Aires Eyaleti dışındaki tüm eyaletler illere bölünmüştür. Ancak Buenos Aires Eyaleti tek bir belediye tarafından yönetilmektedir. Federal bölge de dahil olmak üzere tüm eyaletlerin bağlı olan vatandaşlara yönelik özel olarak hazırlanan kendi anayasaları bulunmaktadır. Ancak hukuk sisteminin tam olarak oturtulması amacıyla tüm anayasal federal bir sistem altında birleştirilmiştir.
Arjantin’in Resmi Dili
Arjantin’in resmi dili her ne kadar İspanyolca olsa da ülkede bölgesel farklı diller de aktif olarak kullanılmaktadır. Bu diller arasında en çok bilineni olan Quechua, bölgede uzun yıllardır yaşayan Kızılderililerin kullandığı ve hükümet tarafından da tanınan resmi bir dildir. Ayrıca Guarani ve Galce gibi Avrupa’dan gelen diğer milletten vatandaşların da oluşturduğu diller de yine resmi olarak konuşulan diller arasında yer almaktadır. Ancak fiilen belirlenmiş olan ve ülkenin %90’ından fazlasının konuştuğu dil olan İspanyolca, Arjantin’in resmi dili olarak belirtilmektedir.
Arjantin Nüfusu
Arjantin nüfusu en son yapılan sayıma göre 45.3 milyon olarak belirtilmektedir. Nüfusu oluşturan etnik grupları %96.7’lik bir oranla Mestizolar oluşturmaktadır. Geri kalan %3.3’lük kısmı da yerliler, Asyalılar ve siyahiler oluşturmaktadır. Demonim yapısı itibari ile vatandaşlar, resmi olarak Arjantinli olarak anılmaktadır.
Arjantin Para Birimi
Arjantin para birimi olarak ülkelerinde Arjantin Pesosu’nu kullanmaktadır. Amerikan doları ile aynı simgeye sahip olan Arjantin Pesosu, kıta genelinde değer bakımından oldukça düşüktür. Ülkenin resmi para birimi olan Arjantin Pesosu’nun diğer ülkelere göre daha değersiz olmasında ülkede yakın zamanda yaşanan siyasi olaylar ve istikrarsızlık büyük ölçüde etkili olmaktadır. Bu durum da en çok turistleri memnun etmektedir. Avrupa’dan ve Amerika’dan yıl içerisinde milyonlarca turist alan Arjantin, ülke ekonomisinde turizm büyük bir pay almaktadır
1 Arjantin Pesosu Kaç TL dir ?
Güncel döviz kurlarına göre 1 Türk Lirası 7.33 Arjantin Pesosu’na eş değer olarak işlem görmektedir.
Arjantin Hangi Kıtada?
Arjantin hangi kıtada sorusu, ülkenin resmi para birimi olan Arjantin Pesosu’nun diğer para birimlerine nazaran daha değersiz olması nedeniyle turist olarak gelmek isteyenler tarafından sıklıkla soruluyor. Arjantin, Güney Amerika kıtasının güney bölgesinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sadece doğu kısmında deniz ile bağlantısı bulunmaktadır. Ekonomisinin büyük bir kısmını da buradaki turizm ve ticaret alanları kapsamaktadır. Bu nedenle nüfus bakımından en kalabalık şehirleri daha çok deniz ile bağlantılı olan doğu şehirlerinde yer almaktadır.
Arjantin’i coğrafi yapısı itibariyle inceleyecek olursak kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğusunda Brezilya, batıda Şili ve doğusunda da Uruguay yer almaktadır. Güneyinde ise kıtanın sonu olan And Dağları bulunmaktadır.
Arjantin’e Ne Zaman Gidilir?
Arjantin’e ne zaman gidilir sorusunu değerli okuyucularımızdan sıklıkla aldığımız için cevaplamak istiyoruz. Arjantin, coğrafi yapısı itibariyle yazlar ılık, nemli ve yağışlı, kışları ise soğuk ve rüzgârlı geçmektedir. Yıl içerisinde de sıcaklık genel itibariyle 8°C ile 28°C arasında değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle Arjantin’in tarihi ve modern şehirlerini gezmeniz adına turizm skorlarında paylaşılan verilere göre ziyaret zamanları en yoğun Ekim sonu ve Nisan ortası olarak belirtilmektedir. Ancak yaz mevsiminde de ülkenin hava durumu ideal sıcaklığını koruyarak turizme ideal ölçüde imkân tanımaktadır.
Arjantin Yemekleri
Arjantin yemekleri, Tasteatlas tarafından düzenlenen ve ülkemizde de büyük tepkilere neden olan “50 En İyi Mutfak” yarışmasında 33. sırada yer almıştı. Latin Amerika kültürünün yoğun olarak yaşandığı ülkede de genellikle Güney Amerika ülkelerinin tümü aynı lezzetlere sahiptir. Yine de Arjantin Mutfağı adı altında geçen 7 eşsiz lezzeti sizlere sunalım;
Asado Argentino | Uzun süreli pişmiş ve chimichurri adlı sos ile marine edilmiş et yemeği |
Empanada | Kıyma ve sebzenin harmanlanarak hazırlandığı bir sokak lezzeti |
Choripan | Ekmek arası chori adı verilen domuz etli sokak lezzeti |
Milanesa | İnce ve uzun etin permesan ve ekmek kırıntısına batırılarak hazırlandığı eşsiz lezzet |
Locro | Güney Amerika’nın meşhur sebzelerinden yapılan bir çeşit çorba yemeği |
Dulce de Leche | İçerisinde bol miktarda karamel bulunan süt tatlısı |
Mate | İçki ve et yemeklerinden sonra tüketilen mide rahatlatıcı bir çeşit yeşil çay |
Arjantin’e Uçak Bileti
Arjantin’e uçak bileti 2022 itibariyle artan döviz kurlarından dolayı yüksek fiyatlardan satılmaktadır. Ortalama olarak ekonomi sınıfı uçak biletleri 1000 – 1250$, business sınıfı ise 4000$ civarından satışı gerçekleştirmektedir. Popüler bir bilet bulma sitesinden aldığımız verilere göre de sefer sayısı oldukça sık ve doluluk oranı oldukça yüksektir. Ki Arjantin’e Avrupa’dan giden turistlerin belirli bir kısmını Türkler oluşturmaktadır.
Arjantin Gezi Rehberi
Arjantin gezi rehberi içeriğimiz kapsamında mutlaka gezmenizi önerdiğimiz bazı yerleri sıralayalım;
- Iguazu Falls
- Perito Moreno Buzulu
- Buenos Aires
- Ushuaia
- Puerto Madryn
- Valdes Peninsula
- Tierra del Fuego Ulusal Parkı
- Mar del Plata
- Bariloche Göl Alanı
- Mendoza
- Cordoba Katedrali
- Aconcagua
- Teatro Colon
- Circuito Chico
- Parque Provincial
Arjantin neyi ile meşhur?
Arjantin dünya genelinde futbolu, modern dansı olan tango ve leziz et yemekleri ile ünlüdür.
Arjantin denize kıyısı var mı?
Arjantin, coğrafi yapısı itibariyle doğu kısmı Güney Okyanusu’na açılmaktadır.
Arjantin hangi dine mensuptur?
Arjantin’de yapılan araştırmalardan aldığımız verilere göre ülkenin %94’ü Hristiyan, %2’si Yahudi ve geri kalan %6’lık kısmı da diğer dinlere mensup olanlar oluşturmaktadır.
Arjantin’e ne zaman gidilir?
Turizm skorlarında paylaşılan verilere göre ziyaret zamanları en yoğun Ekim sonu ve Nisan ortası olarak belirtilmektedir.
Türkiye’den Arjantin’e nasıl gidilir?
Ülkemizden turist olarak gidebilmeniz adına sadece uçak seçeneğiniz bulunmaktadır.
Arjantin’e gitmek için ne gerekiyor?
Arjantin’e gitmeniz adına amacınıza uygun vize, pasaport ve uçak biletine ihtiyacınız bulunmaktadır.
Arjantin Türklere vize istiyor mu?
1992 yılında yürürlüğe giren vize muafiyet anlaşması sayesinde ülkemizden 90 güne kadar ikamet süreli ve turistik amaçlı seyahatlerde vizeden muaf olabilirsiniz. Daha uzun süreli durumlarda vize almanız gerekmektedir.
Arjantin pasaportu nasıl alınır?
Size en yakın Arjantin konsolosluğuyla iletişime geçerek pasaport işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
Arjantin pasaportu ne kadar?
Normal tipte pasaport 550 Arjantin Pesosu yani güncel kurlarla 75 TL’ye denk gelmektedir. Ani fiyat değişikliği hakkında bilgi sahibi olmak adına konsolosluk ile görüşünüz.