Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Depremin birinci anından itibaren alanda olan meslek işçimizin fedakarca yaptığı çalışmalar hala ağır bir biçimde devam ediyor. Bugüne kadar toplam 10 bin 36 işçi, 2,5 milyondan fazla psikososyal takviye görüşmesi gerçekleştirmiştir” dedi.
Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) tarafından düzenlenen Afet Sonrasında Aile Odaklı Çalışmalar ve Türk Dünyası Dayanışma Paneli’ne katıldı. Bakan Yanık, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların emsali görülmemiş zelzeleler olduğunu hatırlatarak, “Depremin birinci saatlerinden itibaren devletimiz Cumhurbaşkanımızın önderliğinde tüm kurum ve kuruluşlarıyla sarsıntıdan etkilenen bölgelere süratli ve tesirli bir biçimde müdahale ederek, asrın felaketine karşı tüm imkanlarıyla seferber oldu. Türk milletinin kriz devirlerinde tarih boyunca da tekraren gururla şahit olduğumuz birleşen ve tek yürek olan gücü bir sefer daha ortaya çıktı. Sarsıntı süreci boyunca Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı olarak refakatçisi çocuklarımızın tespit edilip ailelerine tesliminden tıpkı yardım bekleyen vatandaşlarımızın gereksinimlerinin giderilmesine, engelli vatandaşlarımızın inançlı yerlere intikalinden psikososyal dayanağa kadar ilgili ünitelerimiz her türlü hizmeti gereksinimi olan vatandaşlarımıza ulaştırdılar. ve o hizmetler halihazırda devam ediyor. En son muhtaçlık sahibinin muhtaçlığı karşılanana kadar da devam edecek” tabirlerini kullandı.
“Önümüzdeki iki yıl toplumsal dayanak çalışmalarını sürdürdüğümüz bir süreç olacak”
Depremden kaynaklı yaşanan sürecin şimdi sona ermediğini ve sürecin ruhsal olarak en hafif formda atlatılması için çalışmalara devam edildiğine dikkati çeken Bakan Yanık, “Çok ağır bir süreçten hala geçiyoruz. Hasebiyle bunun travmatik tesirlerinin uzun süreceği kabulüyle çabucak süratli bir biçimde tekrar Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün koordinesinde psikososyal dayanak çalışmaları noktasındaki paydaşlarımızla, bütün kamu kurum ve kuruluşlarımızla, YÖK, Diyanet, Etraf Bakanlığımız, Çalışma Bakanlığımız, Sıhhat Bakanlığımız, Ulusal Eğitim Bakanlığımız, Kültür Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız üzere aklınıza gelebilecek bütün kurum ve kuruluşlarla çok süratli bir biçimde organize olup, önümüzdeki iki yılı akut periyot kabul ediyoruz. Afetin sonuçlarıyla alakalı akut devir devam ediyormuşçasına bir aksiyon planı hazırladık ve uygulamaya da koyduk. Hasebiyle bizim için psikososyal dayanak çalışmaları özelinde önümüzdeki iki yıl akut periyodunun devam ettiği ve bütün kurum ve kuruluşlarla, paydaşlarımızla toplumsal dayanak çalışmalarını sürdürdüğümüz bir süreç olacak” tabirlerine yer verdi.
Türk dünyasının zelzele felaketinde kıymetli bir dayanışma örneği gösterdiğini söz eden Bakan Yanık, “Geçmişten bugüne gelen tarihi köklerimiz, adetlerimiz, inançlarımız ve birliktelik ruhumuz asrın felaketine karşı dimdik durarak Türk Dünyası ile tek beden olmanın büyük gücünü ortaya koydu. Son devirde ortaya konulan birlik iradesi Türk Devletleri Teşkilatı’nın ve TÜRKSOY üzere alt ünitelerin resmiyet kazanmasıyla da sahiden taçlanmış oldu. Bu noktada Türk Devletleri Teşkilatı üyesi Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve gözlemci ülkelerimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Macaristan’a sarsıntının akut sürecinde verdikleri dayanaklardan dolayı bir kere daha milletim ismine şükranlarımı arz ediyorum” dedi.
“Depremin birinci anından itibaren 10 bin 36 işçi, 2,5 milyondan fazla psikososyal takviye görüşmesi gerçekleştirmiştir”
Depremin akabinde yapılan psikososyal yardımlar hakkında da konuşan Yanık, “Depremin birinci anından itibaren alanda olan meslek çalışanımızın fedakarca yaptığı çalışmalar hala ağır bir biçimde devam ediyor. Bugüne kadar toplam 10 bin 36 işçi, 2,5 milyondan fazla psikososyal dayanak görüşmesi gerçekleştirmiştir” tabirlerini kullandı.
Panele Bakan Yanık’ın yanı sıra Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Cem Uraldı, AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı ve çok sayıda öğrenci katıldı. – ANKARA